Paper als sluitstuk van opvolgen vakliteratuur
Honderden en binnenkort wellicht duizenden huizen scheuren en barsten in Vlaanderen door de droogte. Het veranderende klimaat is één van de schuldigen, maar experten wijzen ook richting het waterbeleid. Zijn we ook als particulier verantwoordelijk? In Vlaanderen wordt – al dan niet illegaal – massaal water opgepompt. Ons reportagemagazine “Pano” onderzoekt of de controle hierop wel streng genoeg is.
Sinds 2017 kennen we in Vlaanderen extreem hete en droge zomers. En ook in de natste maanden van het jaar lukt het niet om onze grondwatervoorraden aan te vullen. Onze bodem droogt uit en dat heeft een rechtstreekse impact op onze huizen. Vooral huizen die op een klei- en leembodem gebouwd zijn, lopen risico. Door de droogte krimpt die bodem en dat veroorzaakt barsten en scheuren in de huizen. Van West-Vlaanderen tot Limburg vindt de reporter van “Pano” gedupeerden.
De paper gaat omtrent een case van schade in Linter. Een woning is gaan barsten, zo erg dat de stabiliteit in gedrang kwam. De eigenaars moesten 1/4e van het pand heropbouwen om hun woning te redden.