Bijwonen vakgerelateerde beurs: Trefdag digitaal Vlaanderen
Informatie Vlaanderen wil de samenwerking tussen overheidsdiensten en de burgers, bedrijven en andere overheidsdiensten bevorderen. Trefdag brengt al deze mensen samen. Het agentschap Vlaanderen ondersteunt de verbetering van de dienstverlening van de overheid door als digitaal leider op te treden. Zo kan iedereen eenvoudig informatie vinden en communiceren met de Vlaamse overheid.
De trefdag bezoeken was een opdracht voor het vak Topometrie 2. De sessie’s 21,24 en 31 werden verplicht om te volgen. Daarnaast heb ik nog sessie 30 vrijwillig gevolgd.
- Sessie 21: de kracht van open
- Sessie 24: gebruik van vastgoeddata
- Sessie 30: As-built informatie eenmaal inwinnen en hergebruiken
- Sessie 31: Precisie dankzij satellietgegevens
Sessie 21: de kracht van open
Deze sessie gaf uitleg over hoe openstreetmap werkt, hoe het uw gemeente helpt en hoe de overheid gebruikt maakt van het programma.
Opensteetmap is geen kaar maar een databank. Het helpt de overheid voor het verwezenlijken van projecten. Openstreetmap heeft niet alleen de wegenissen weer maar is ook een tool om te communiceren over zwerfvuil, data verzamelen over geschikte locaties voor nieuwe fietspaden, fietsenstallingen. Waar belangrijke knooppunten zitten in het wegverkeer etc.
Sessie 24: gebruik van vastgoeddata
Uitleg over de FMIS software die alle vastgoedprocessen en facilitaire processen integreert. Dit zorgt voor een ontwikkeling van een veel efficiënter ruimtebeheer.
FMIS is een databank die helpt analyses uitvoeren en inzichten kan maken en zo helpt de juiste beslissingen te nemen en resultaten te monitoren.
Sessie 30: As-built informatie eenmalig inwinnen en hergebruik
Agentschap wegen en verkeer en informatie Vlaanderen werken samen door middel van hun datamodel BIM, die perfect op elkaar afgestemd is.
BIM: bouwwerkinformatie model is digitale informatie van hoe de infrastructuur er uit ziet. En hoe het project een wijziging brengt aan het tegenwoordige model. BIM zorgt dat de nodige informatie hiervoor gegeven wordt aan de partijen die betrokken zijn. Zorgt voor een geïntegreerde samenwerking
Men creëert een continue proces voor as-built informatie inwinning. Metingen vlot laten verlopen op het juiste tijdstip om problemen en vertragingen te vermijden en zorgen dat die informatie voor iedereen bruikbaar wordt. Informatie delen met openbare diensten, verantwoordelijke in de bouwketen en de burgers.
Opmetingen moeten GRB conform gebeuren om een grotere detailkaart te vergroten en het BIM model een zo correct mogelijk vorm te geven. Dit wordt bereikt door een samenwerking van verschillende databanken.
BIM model voor machinesturing, afstemmen planning, ecologische voetafdruk bepalen, efficiënte manier van vervoeren van werfmateriaal, simulatie om bouwfouten tijden het uitvoeren van de werken te vermijden, bepalen van afwatering,..
De informatie die verzameld wordt in BIM, kan al allemaal gebruikt worden in de studiefase, ontwerpfase om fouten te vermeiden.
Het BIM model zorgt dat iedereen samenwerkt in eenzelfde model. Elke aanpassing gebeurt in 1 authentieke gegevensbron. Op die manier wordt maximaal gebruikt gemaakt van de gekende en opgenomen informatie en is iedereen op de hoogte van wijzigingen die worden uitgevoerd.
Sessie 31: Precisie dankzij satellietgegevens
Uitleg over de omschakeling naar FLEPOS 3.0. Er wordt een overzicht gegeven van de eerste bevindingen bij het gebruik van dit nieuwe systeem en de nieuwe mogelijkheden het met zich meebrengt. Zoals autonoom varen in de Westhoek.
KU Leuven is actief binnen verschillende onderzoeksprojecten binnen het creëren van geautomatiseerde binnenvaart. FLEPOS zorgt hierbij voor een efficiënte navigatie samen met dynamische ECDIS-kaarten. Het gebruik van FLEPOS zorgt voor een uitbouw van nieuwe functionaliteiten.
Arkance zorgt voor een begeleiding in de digitale transformatie van bouwprocessen op de werf. Dit is een interessant hulpmiddel voor de landmeter. Arkace biedt een vlotte verwerking van opmetingen, plannen, ontwerpen,… naar een digitaal model.